Realme GT Neo2 a gyakorlatban

Immár négy hónapja használom ezt a tényleg remek készüléket.

Két év Samsung Note 9 használat után azért vannak dolgok amikkel meg kell barátkozni, de jóval több dolog az ami előny a Samsunghoz képest.

Először is, teljes mértékben átálltam a két napos üzemidőre. A Note 9-el esélyem sem volt erre, gyakorlatilag a hétvégén is inkább töltőre tettem minden nap. Ezt annyira nem kell, hogy hétvégenként néha még a három nap is összejön.

Sokkal folyékonyabb, gyorsabb a felület. Bármi gördülékenyebben fut rajta. Tudom, tudom, a Note 9 régebbi telefon, így a benne szolgálatot teljesítő proci sem tudhatja mindazt mint ez, most nem is a nyers erőről van szó, hanem arról, ahogy minden gyorsan és pontosan reagál. És mellette nem nagyon melegszik. A Samsung ezt a mai készülékeinél sem tudja. Sőt, a tapasztalat az, hogy egyre dadogósabb lesz a felület. Itt meg kell jegyeznem, hogy a Note 9-el az Android Auto néha megmakacsolta magát, ilyenkor egy telefon újraindítás segített – a Realme esetében ilyennel még nem találkoztam.

Sokkal kézreállóbb a gombok elhelyezése annak köszönhetően, hogy egymással szemben találhatóak, nem pedig egymás fölött. Ez fontos szempont volt a motoros-kerékpáros használat miatt.

A hangminőség teljesen rendben van, bár amióta Android 12-re frissült, azóta hiába van a VoLTE bekapcsolva, nem működik. Erről azonban nem biztos, hogy a készülék tehet, inkább szolgáltatói gond – előbb-utóbb majd megoldják.

Hasznos a wifi Passpoint, valamint a Kétcsatornás WIFI gyorsítás funkció. Előbbi azt jelenti, hogy amikor ismert wifi hálózatot talál a készülék, automatikusan felcsatlakozik rá akkor is, ha a wifi egyébként ki van kapcsolva. A kétcsatornás wifi gyorsítás pedig akkor hasznos, amikor már elég gyenge a wifi jel, ekkor még egy kapcsolatot létrehoz a routerrel, ezáltal növelve a sávszélességet.

A kamerái ugyan nincsenek a Note 9 szintjén, de azért tudnak egy-két hasznos trükköt, amit a samu meg nem. Alapvetően elégedett vagyok vele.

A frissítések nagyjából havi rendszerességgel jönnek rá, nincs is baj velük, a Note 9 meg már úgyis kiesett a támogatott készülékek sorából.

Negatívumként megemlíthetném a Dex hiányát, de azt amúgy sem sokszor használtam, valamint a vezeték nélküli töltést, esetleg az IP67 védelmet, de ezekkel együtt tudok élni. Ami inkább probléma volt eleinte, a Samsung jegyzet alkalmazásról lemondani. Hiába a Samsung ökoszisztémája eléggé teljes, így arra rászokni nem nehéz, viszont leváltani másra már nem annyira könnyű.

Nem hibátlan készülék, de biztos vagyok benne, hogy még sokáig megtartom, és jó eséllyel majd egy újabb Realme lesz az utódja.