Xiaomi MI A1 vs MI 5X: avagy egypetéjű ikrek, mégis mások

A Xiaomi 2017. júliusában mutatta be a MI 5X-et, egy korrekt középkategóriás phabletet dupla kamerával, ujjlenyomat olvasóval, Snapdragon 625-el, 64GB háttértár, 4GB RAM. Hivatalosan a kínai piacra szánt termék, így nem ismeri a B20 LTE sávot. Viszont a MIUI 9 felület Android 7.1.2 verzióval gyors, pörgős, a MIUI-s extrák pedig hibátlanul működnek. Mivel a telefonon Global ROM van, így teljes értékű magyar nyelvvel találkozunk.

Aztán szeptemberben jött a meglepetés, megjelent a Xiaomi MI A1, mely hardverileg ugyanaz mint az MI 5X, viszont ez a készülék az Android One program keretében készül, így a Google nyers android szoftverét futtatja. Egyedül a kameraszoftver, valamint az infra szoftvere a Xiaomi-é.

A negatív meglepetés már az első bekapcsolásnál kezdődik, amikor kiderül, hogy még csak nem is a Pixel Launcher fut a telefonon, hanem az őskövület Launcher3. Aztán a dolog fokozódik, amikor telefonhívásnál kiderül, hogy nem minden rendszerüzenet magyar nyelvű. Aztán folytatódnak a kellemetlenségek, amikor a zsebben lévő telefon csörögni kezd, majd kivételkor a főképernyőt mutatja a hívás képernyője helyett, mert hogy nincs benne a MIUI-ban olyan jól működő zseb mód, ami megakadályozza a zsebben történő akciókat. Nincsenek gesztusok, nem tiltható le az értesítési sáv legörgethetősége a zárképernyőn, és természetesen hiányzik az egy kezes mód is. És természetesen a funkció gombok nem programozhatók át. Pl. a MIUI-ban megadható, hogy a vissza gomb hosszú nyomásra bezárja az éppen futó applikációt. Nagyon hasznos tud lenni, hát itt erről is le kell mondani. Nem lehet, legalábbis nem érdemes lezáró gombokat alkalmazni, mert azt vagy adminisztrátori joggal alkalmazza, és akkor a feloldásnál nem működik az ujjlenyomat olvasó, vagy olyat használunk ami elsötétíti egyszerűen a kijelzőt addig, amíg a készülék le nem zár magától. Ennek ugye meg van az a hátránya, hogy addig is pörög a proci, valamint a kijelző az érintéseket továbbra is érzékeli.

Marad az android nyers felülete, testre szabhatóság, témázhatóság nélkül. Sokan úgy vélik, hogy azért jó az android nyers felülete, mert gördülékenyebb, mint a gyártók által felextrázott verziók. Ebben valóban lehet némi igazság, mely Antutu pontokban mérhető is, de használat közben általában nem látni a különbséget. Ami viszont lényeges, a kényelmi extrák megléte, vagy nem megléte. Ezek alapján én úgy gondolom, hogy az MI 5X még a B20 hiányával együtt is nyerőbb készülék, mint az MI A1, mert a hétköznapokban egyszerűen jobban használható.