Mi honnan ismerős?

avagy a BlackBerry-től nyúl ma már mindenki?

Merész kijelentésnek tűnhet, viszont ha végignézzük a most uralkodó divatot, akkor láthatjuk, hogy a mai mobilos rendszerek készítői biztos hogy ihletet merítettek a BlackBerry OS (és itt most nem csak a 10-es, de a korábbi 7-es és elődei is) működéséből.

A 7.1-es Android megjelenésével együtt megújult a felület is, immár Pixel Launcher néven bárki letöltheti Androidos telefonjára. Ebben az alkalmazásmenü előhívásának módja kísértetiesen hasonlít az ős BlackBerry rendszerekére. Nevezetesen, az alsó sáv feljebb csúszik, és megjelennek az alkalmazások. A különbség mindössze annyi, hogy a BlackBerry esetében a főképernyőn megjelenő ikonok a menü első sorában ugyanúgy helyet foglalnak, az Android esetében ezek eltűnnek, és egy teljesen más szerkezetű menü jelenik meg. Ugyanez a megoldás fedezhető fel a szárnyait bontogató Sailfish OS-nél, sőt itt jóval több közös pont is látható.

A Sailfish OS főképernyőjén a BlackBerry OS 10-ben használthoz hasonlóan az éppen futó applikációk sorakoznak. Itt, alulról felfelé simítva hozhatók elők az applikációk, pont mint az Android 7.1-nél.

Persze, lehetne azt mondani, hogy ma már egyre több rendszerbe integrálnak olyan lehetőségeket, hogy az adott eszköz gesztusokkal vezérelhető legyen. Ez valóban így van, éppen ezért ne felejtsük el, hogy az első ilyen mobilos rendszer a BlackBerry OS 10 volt, amit eleve úgy terveztek meg, hogy minden funkció valamilyen gesztussal előhívható legyen. Például az alulról felfelé simítás a főképernyőre visz, ami történetesen az éppen futó alkalmazásokat mutatja. Hát nem furcsa, hogy az új iPhone X pont ugyanezt csinálja? 

 

 

 

 

 

 

2017-10-13

Hírek

Melyik android-os felület a legjobb?

Részletek

 


Xiaomi MI A1 vs MI 5X: avagy egypetéjű ikrek, mégis mások

Részletek

 


LG Q6: kategóriák nélkül

Részletek

 


Hemzseg a hibáktól a Google két új telefonja

Részletek

 


Mi honnan ismerős?
avagy a BlackBerry-től nyúl ma már mindenki?

Részletek

 

Látogatók száma

Tools services webmasters counters generators scripts tutorials free