Amiről a tesztek nem szólnak - Kínai gyártók

2016

Kínai gyártók termékeivel régóta összefuthatunk telefonos üzletekben, sőt a mobilszolgáltatók shopjaiban is. Az első nagy sikerű kínai telefonnak a Zte Blade tekinthető, azóta számtalan sikeres, vagy méltatlanul kevésbé elterjedt terméket tettek le az asztalra akár a Huawei, akár az Alcatel, Xiaomi, Meizu, Doogee, Lenovo, Oneplus, Oppo, LeEco (és még sorolhatnánk) termékeit nézzük. A Zte ma már kevésbé érvényesül, legnagyobb kínai gyártónak egyértelműen, és megérdemelten a Huawei tekinendő. Kiforrott, jól optimalizált szoftver, jól összerakott hardver jellemzi gyakorlatilag bármely készüléküket nézzük. A Lenovo már nem ennyire egyszerű eset, ők a Motorola felvásárlásában látták a jövőt, de ez nem igazán jött össze nekik. Vannak nagyon jó konstrukciójú telefonjaik, de az árazással bajok vannak, egyszerűen túl drágák.

A Xiaomi és a Meizu hasonló portfólióval rendelkezik, egymásra licitálva rukkolnak elő újabb és újabb termékekkel. Annyira pörögnek az események, hogy pl. a Xiaomi Redmi 2 év elején megjelent utóda a Redmi 3 már az év vége előtt leváltásra kerül a Redmi 4 által. Ez persze magával hozza a Note széria leváltását is. De szoftveres oldalon óriási a fejetlenség főleg a Xiaominál. Több féle android verziót használnak, csak a felület ugyanaz minden modell esetén. Számomra teljesen érthetetlen, hogy pl. a Redmi Note 2 és a Note 3 is 5.1-es androidot futtat, ahelyett, hogy lecserélnék a 6-osra, amit egyébként március óta ígérgetnek, csak nem lett belőle semmi sem. Igaz, azóta megjelent a 3-asból egy speciális, európába szánt verzió immár 6-os androiddal.

A Meizu sokkal letisztultabb formákkal dolgozik, és van egy zseniális felületük a FlyMe OS. Aki egy ilyen készüléket kipróbál, annak hiányozni fog a kezelhetőség egyszerűsége más készülékről. A frissítés sajnos itt is hagy maga után kivánnivalót, viszont ami a készüléken van, az alapjáraton is kiforrottnak tűnik (magam jelenleg egy Meizu M3 Note-ot használok egy ideje, és a kamerán kívül nem tudnék hiányosságot felhozni ellene).

A Doogee volt az első, aki igaz a belépő szinten, de olyan korrekt készüléket dobott piacra (ez volt az X5 Pro), hogy az még ma is megállná a helyét, ha be lehetne szerezni. De sajnos nem lehet, mert a Doogee lufija kipukkadt. Túl sok bőrt próbáltak lehúzni ugyanerről a készülékről, és ez nem jött be.

Aztán megérkezett a semmiből a Vernee. Első készülékük a Thor egy nagyon finom anyagokból, korrekt módon összerakott alsó-kézép kategóriás telefon lett. Aztán jött az Apollo Lite, ami elég komoly darab lett, majd a Mars ami már szép is.

2017, 2018...

Aztán eljött az új év, és kicsit átrendeződött a piac. A Xiaomi év elején lejtőre került, a Huawei viszont a Honornak is köszönhetően előre lépett. A TCL (az Alcatel anyavállalata) megvásárolta a BlackBerry márkát, így nekik köszönhetően több készülék is napvilágot látott. Aztán tavasszal a Xiaomi bemutatta Mi Mix-et, és a szaksajtónak leesett az álla. Igazából egy megvásárolható koncepció készülék lett, és mondhatjuk, hogy mára stílust teremtett.

Most szeptemberben ott tartunk, hogy megjelent a Mi Mix 2, ami már a hétköznapokban is megállja a helyét. A Redmi 4A, 4X, Note széria ismét felemelte a Xiaomi-t, ráadásul sikerült bemutatniuk egy Android One telefon-t is, miközben a Meizu még mindig nem rendelgezik GMS licenccel.

Ma már a BlackBerry egyáltalán nem gyárt telefont, az egészet felvásárolta TLC. A LeEco mélyrepülésben van egy ideje, nincs pént megújítani a portfóliót. A OnePlus viszont töretlen.

És hogy mit hoz a jövő? A kínai készülékek itt vannak, és csak egyre többen lesznerk. A Xiaomi előre láthatólag még jobban meg fog erősödni, és ezt várhatjuk a OnePlus-tól is. A Meizu nem tudni hová jut, de az első lépést már megtette európa felé az M5-el, amiből elsőként készült B20-as sávot kezelő verzió.

A TLC ígérete szerint még idén bemutat legalább két BlackBerry készüléket, remélhetőleg jövőre lesz akár dual sim-es is.

Úgy néz ki, izgalmas év elé nézünk...

2017-09-29

Hírek

Melyik android-os felület a legjobb?

Részletek

 


Xiaomi MI A1 vs MI 5X: avagy egypetéjű ikrek, mégis mások

Részletek

 


LG Q6: kategóriák nélkül

Részletek

 


Hemzseg a hibáktól a Google két új telefonja

Részletek

 


Mi honnan ismerős?
avagy a BlackBerry-től nyúl ma már mindenki?

Részletek

 

Látogatók száma

Tools services webmasters counters generators scripts tutorials free