Újratelepítés, vagy spórolás

Minden számítógép az idő előrehaladtával egyre lassabban indul el, egyre többször és többet kell várni, hogy elinduljanak a programjaink. A kérdés az, hogy várjunk türelemmel, vagy jobban járunk ha újratelepítjük a számítógépet?
 

Amikor először érezzük lassabbnak a számítógépünket, nem tulajdonítunk neki komolyabb figyelmet. Aztán ahogy egyre gyakrabban találkozunk a jelenséggel, zavarni kezd minket, majd egyszerűen hozzászokunk.
Gyakran találkozom olyan számítógéppel, amit bekapcsolva percek telnek el mire egyáltalán "munkára" fogható állapotba kerül. Nem véletlenül írtam a munkát idézőjelbe, mert egy ennyire belassult géppel kínlódás minden perc.
A belassult számítógép ismérve, hogy a processzor terheltsége ugrásszerűen megnő, a winchester lényegében folyamatosan dolgozik.
Érdemes egy kis számolást végezni, hogy megtudjuk, mennyi energiát pazarol el ilyenkor a számítógép.

 A mellékelt képek kizárólag az alaplap, illetve a processzor fogyasztását szemléltetik, de nem hagyhatjuk figyelmen kívül a videokártya energiaszükségletét sem, ugyanis a videokártyák többsége akár háromszorosát is fogyasztják terhelés alatt, mint nyugalmi állapotban. Természetesen a videokártya terheléséhez komoly grafikai teljesítmény kell, de ne legyen illúziónk, amikor a rendszer nagyobb teljesítményen üzemel, akkor a videokártya is többet fogyaszt.

Általánosságban elmondható, hogy az a gép, ami nyugalmi állapotában 200W-ot fogyaszt, terhelésen 350W-al nyugodtan lehet számolni.

Tegyük fel, hogy napi 4 órát használják ezt a számítógépet. Ebben az esetben egy év alatt 9.233 Ft többletköltségbe kerül (42,16 Ft/kWh-val számolva) a gép üzemeltetése. Így elmondható, hogy ha legalább napi 2 órát használják a számítógépet, megéri újratelepíteni azt, mivel azon túl, hogy a fogyasztás lecsökken, a számítógép is gyorsabbá válik, így azt kevesebb ideig fogják használni mint eddig.

2013-05-01

Hírek

Melyik android-os felület a legjobb?

Részletek

 


Xiaomi MI A1 vs MI 5X: avagy egypetéjű ikrek, mégis mások

Részletek

 


LG Q6: kategóriák nélkül

Részletek

 


Hemzseg a hibáktól a Google két új telefonja

Részletek

 


Mi honnan ismerős?
avagy a BlackBerry-től nyúl ma már mindenki?

Részletek

 

Látogatók száma

Tools services webmasters counters generators scripts tutorials free